Na jaře krása, na podzim užitek
Na jaře se můžeme kochat její krásou a na podzim nám uzrálé plody mohou pomoci v boji proti nachlazení a různým podobným, nepříjemným, neduhům. Řeč je o šípkové růži. Pokud jste si na jaře všimli krásného, ale trnitého keře s růžovými, něžnými květy, určitě se k němu na podzim vraťte.
Nejlépe koncem září nebo začátkem října, tedy v dobu, kdy ještě většinou nepřicházejí mrazíky. Pak už stačí jen natrhat červené nebo oranžové plody a jít je usušit.
Jen je potřeba dodržovat několik zásad, aby nám v zimě šípky opravdu pomohly.
1. Netrhat přezrálé plody.
2. Sušit při umělé teplotě do šedesáti stupňů.
– Jakmile troubu přidáte, ztrácejí šípky důležitý vitamín C.
– Jestliže je sušíte při nižší teplotě, stává se prakticky to samé.
Raději šípek nežli čípek
Jestliže jste nestihli natrhat do prvního mrazu, a přesto byste rádi šípky nějak zužitkovali, máte ještě šanci. Na čaj už to sice nebude, ale taková marmeláda nebo sirup také nejsou k zahození.
Šípek je balzám pro naše zdraví.
· Jeho přítomnost rozhodně přivítají močové cesty
· Sníží nám hladinu cholesterolu
· Podpoří léčbu aterosklerózy
· Díky němu se nám nebudou tvořit ledvinové a žlučové kameny
· Naše tělo nebude zadržovat tekutiny – to přivítají jistě především
ženy, kterým není jedno, jak jejich tělesná schránka vypadá. On je asi velký rozdíl v tom, mít břicho jako v pátém měsíci nebo se pyšnit krásně plochým.
Ale hlavní přínos této skromné a nenáročné rostliny, je ve vitamínu C,kterého má opravdu přebytek. Dokonce desetkrát více nežli citrony.
Už naše babičky věděly, že je šípek, především pro ně, velkým pomocníkem. Zejména při silné menstruaci. Obsahuje totiž třísloviny. Což jsou látky, které zastavují krvácení. V lékařství se látky, obsažené v šípkových plodech, využívají při léčbě průjmů a nepříjemných hemoroidů.